Thursday, June 12

Family Day 2014 at Grand Lexis Port Dickson

Posted by nolly at 1:15 PM 1 comments
31st mei lepas opis ktorg wat family day kt Grand Lexis (GL), PD.. beruntung la gak aku sbb ikutkan family day xde la wat every year..just annual dinner je wat every year tanpa menginap kt mana2.. rata2 cite ni la family day plg grand kot.. dpt stay kt hotel 5* gittew.. syukur aku sempat merasa masa keberadaanku kt BV ni.. sbb thn dpn xtau plak aku keje kt mana.. hehe..

melompat ktorg bile dpt tau sume staff dpt blk kt GL.. sbb ikut itirenary mcm kne bkumpul kt Lexis hotel sblh tu.. igtkn cume boss2 besor je la dpt dok GL.. rupenye sume staff dpt dok GL tmasuk la family.. penuh GL ngn warga BV cayalah! kami menunggu gambo2 dr OP ktorg.. 

aku decide naik dr opis je.. dorg sediakan 2 bas dr opis..pilihan tersgtla tepat sbbnya hway utara selatan jem nk mampos sbb cuti sekolah dh start.. sesampai je GL around 1230pm,, pastu selesai register beg2 kene tag pastu kami menunggu kwn2 sume register nama.. lps lunch je bkumpul blk.. amik gmbo ramai2 kt pdg siap lompat2.. pastu geng lain masuk games.. aku lak beredar ke lobby..kalut2 sbb sorg team member x sampai2 lg.. guess what aku masuk COOKING COMPETITION UOLSS!! huhuu.. daftar nama awl few weeks b4 pegi.. si mamat ni lmbt smpai maka dgn selamber je aku mntak geng department lain replace.. sib baik la die layankan ja..

ade 6 team je pon yg join satu team 4 org.. cooking competition ni agak mencabar sbb xtau menu ape yg kami kene msk.. last2 bile bukak tudung saji tu die bg basic ingredients je utk 4 jenis hidangan: ayam, salad, dessert(pancakes with fruit caramel) ngn healthy juice.. die bg la ayam, bawang2, salad2, mayonis, pisang, carrot, oranges, cellery, asparagus, blackpepper, cooking oil (yg biasa bkn olive oil), pancake mix, brown sauce powder, garam..

dengan perkakas yg mcm ala kadar siap dapur awl2 tu xleh nyala maka kelam kabut la ktorg bahagi2 keje.. first 30mins tu die suh siapkan salad ngan healthy juice.. pastu bile die test sorg2 nye hidangan aku nye salad bleh dpt pujian oooii.. katenye kami la first group yg dressing nye blend with salad.. heehehe kembang kuncup la sekejap.. pastu lg 1 hour die bg utk siapkan ayam ngn pancake.. pancake kami plg moist dan gebu sbbnyaaaa aku ngn shima yg wat ewaaahh.. heheh btol uolss x tipu.. tp malangnya ayam kami xdpt menambat hati juri sbb ayam kami overcooked!! mmg ku akui mmg tu la main dish yg patut dpt markah plg byk tp kami fail.. so kalah laa ujian memasak di hari tersebut.. 


beach games

serious giler muke kami

sunny bright salads

banana pancake with caramel sauce

blackpepper chicken with mashed potato

kalah2 ptandingan tu kami pon melangkah ke lobby semula.. masa tu admin dok bahagi2 blk.. yg single2 ni depa suh pilih 2 org utk 1 blk.. bile smpai turn aku ngn shima dorg bg blk Sky Pool Villa.. aku mcm xkisah pon sbb bunyi dh gah je pd aku.. masuk2 je bilik jeng22...


view dr balkony.. bleh nmpak pool org lain kt bwh

SKy Pool Villa




jerittttttt xhengattt.. lompat atas tilam.. lompat kt pool.. lompat kt dapurr.. sambil menari ngn shufflee sonokk oiii.. jakunnn laa weh mana penah dpt blk ade swimming pool.. wahh soo heavennn! tunggu ape lg..kolam ler jd sasaran.. sian patung katak tu mesti sakit mata tgk aksi2 minah jakun mandi kolam.. nasib la ko katak yeerr.. lupa lak nk kiss katak supaya tuka jd ronaldo.. oopss..

dpt berenang smpai petang pastu dh kelam kabut ready utk annual dinner.. overall annual dinner tu pd aku xbest sgt.. first sbb aku xbertuah lgsg (lucky draw satu pon xkene!! !T@#*&$@$&.. kedua tmpt sgt2 padat sbb kami ramai walopon depa kasi ballroom tp sgt padat la nk gerak pon punggung btemu kerusi wallawei.. ketiga performance mlm tu mcm sungguh xbesttt.. mknn pon biasa2 je tp sume ade laa.. 


hall of fame


para retis2
yg best ade fotobox.. aku sempat camwhore 2x je ngn Shima ngn Lee Ling.. sonokk fotobox terus print gmbo kasi time tu jgk..




blk lewat mlm pastu esoknya pas bfast smbung mandi kt kolam opismate lain.. hotel dorg kat atas air- Garden Pool Villa.. sonok gak mandi beramai2 smbil nyanyi2 smbil lepak2 mcm org kayaaa.. then lps lunch blk kl ngn hati yg girang.. besttt..

Wednesday, May 21

Twenty Nine!

Posted by nolly at 12:12 PM 0 comments
bajet muda mudi sgt jek selebret bday.. hahaha.. bg laa chance kt aii! thn ni thn last selebret as cik Nolliey.. inshaAllah thn dpn dh jd Puan Nolliey atau Mak Nolliey plaks.. hehee..

Part 1:
kebetulan angah outstation ke jb, so ahad mlm tu kami decide nk mkn2 bsama family kt jb.. walo xcukup korum penuh meja ngn delegates Mak Piah.. surprise gak la ade kek sedap, org nyanyikan lagu bday, tiup lilin pastu dpt adiah.. huhuhuu.. besssssttt sgt2.. terkekek2 mak ketawe masa boyfie kuarkan monopod die.. dh mcm batang pancing kate die.. pastu gelakkan yong xreti aim batang pancing nk amik gmbo.. hehehe... hash tag MakSayeComel..

gambo gune batang pancing said Mak
 

angah bagi weee!

boyfie tsayang bagi

wangiii sgt


Part 2:
sempena bday 19.05 (Senin) i ngn boyfie amik coti.. boyfie bwk sy jln2 kt legoland.. pegi time weekdays sonok la mcm theme park tu kami yg punya.. legoland ade theme park ngn water park, entrance fee utk 2 park tu RM150/person.. secara jujurnya harga tu betapa x berpatutan nya utk rakyat Malaysia.. pada aku max RM50 utk 1 park @ 2 parks at RM80 br berpatutan utk theme park facility yg depa sedia.. sian pada parents yg ramai anak2... byk penambahbaikan dorg bleh wat kalu nk wat legoland ni lg attractive selain dr turunkan entrance fee..contoh yg lain sepertii.... ermm, biar project engineer die pk sndiri la.. hehee..

naik Technic ride.. sonokk jerit bile die turun.. style ride mcm corkscrew genting yg awl2 die tarik naik atas pastu lepaskan turun steep giler.. ride2 lain biasa2.. ade 1 lg ride tu kt kingdom mcm mencabar sket tp tutup plak ade technical prob.. spoil.. anyway, pada aku sonok kalu bwk bdk2 kecik dtg sini bleh tunjuk lego miniland tempat2 kt malaysia n kt asia... masa kami dtg pon ramai giler anak2 pra-sekola@tadika wat lawatan smbil blaja.. tiba2 rasa "mcm comey je mcm comellll jekkk"".... hehehe...





dpt mungeeee!

untung laaa org tu dh ade Syarikat Bas nama sendiri!!

Phillipinoo kids 


bye legoland, nnt ade anak kami dtg lg ye.,. hehe..

Part 3:
ari selasa masuk keje dpt surprise lagi by opismateku.. pandai btol blakon dorg ni.. mmg aku tkezuut sgt2.. dok tgh discuss2 ngn senior tiba2 bdk2 ni masuk smbil nyanyi bwk kek.. bestt la BVeerians ni..






akhir dua kata, mekasih x terhingga wat crew2 #nollieyturning29 .. hamboiii hahah perasan retis la sket... incik boyfie (i xsuke gune word tunang senarnya) i lep u, harap2 semakin-makin lagi scweett romentik dalam usaha mengambil hati i smpai bebile yer.. hehehe... wat geng2 yg wish sume kt whatsapp, fb, text msg dan sewaktu dengannnya pon thnaks sbb igt kt aku yg kudus ini.. moga Allah murahkan lg rezeki kalian.. LOVE YA'LL!!








Wednesday, May 14

Mother's Day

Posted by nolly at 11:15 AM 0 comments
Sentap kejap dgn status2 kt fb yg dok *pung pang* kutuk apsal selebret mother's day, pada mereka yg bagus sgt tu, kononnya mother's day tu patut sambut hari2 pastu kutuk2 org lain yg wish2 mother;s day. anyway si bodoh ko tau ke camne org2 layan mak2 mereka.. Aku x terasa tp aku jijik baca komen2 yg pung pang dr org2 melayu sebegitu. ko anggap mereka yg selebrate aritu cume layan mak mereka special on mother's day je ke ngoks..

I don't celebrate Mother's Day annually (not really our culture) but I do acknowledge the day by wishing and praying for mom. Tak salah hargai ibu dengan apa jua cara ikut kreativiti masing2. This year i decided to surprise mak with a bouquet of flowers. So malam Sabtu kuar ngan en Tunang g bandar nk tempah bunga. wah xsangka rupenye ramai btol org belikan bunga utk mak2 or isteri mereka.. penuh fridge kedai tu ngn bunga2 yg dh siap tp malangnya sume suda ade yg punya.. bunga carnation kaler salmon pink sgt cantik tp sold out!.. last2 kami tempah 3 bouquet roses utk Mak aku, bakal Mak Mertua and juga Mak Pzah.. kami order gak carnation sekuntum utk akak ipar aku&bff Mak aku yg sudi jaga Mak kt kg, pastu utk Makcik2 encik Tunang sekali...

Guess what.. Mmg mereka sume SARPRISEE sgt2.. bile tgk muka masing2 bile dpt bunga rasa mcm PUAASSSS of cosss la happy :))

SELAMAT HARI IBU utk ibu2 dan bakal2 diluar sana. especially buat Mak sy yg tersayang. Terima kasih atas segala pengorbananmu membesarkan anak2. You are my angel on earth, supernatural, with invisible wings. I love you soooooo much. Moga Allah berkati Mak dunia akhirat dan tempatkanmu di Syurga kelak. Aminn...

memperkenalkan Next Top Idols yg dirai....

Pn Rufiah Omar = Mak Pzah yg lucu lg kelako

Pn Sapiah Ahmad = Mak Saye yg sporting suara petir

Pn Rosila = Akak ipar yg pendiam

Pn Asnah = bff Mak yg baik hati

Cik Rohaya, Pn Neng = Mak Rock, Kak izan 
SELAMAT HARI IBU.. moga Allah berkati kamu semua.. aminn...





Tuesday, April 29

Training Opito BOSIET

Posted by nolly at 9:55 AM 2 comments
tiba2 je nama aku naik utk satu project ni.. commence rase nye bln 5..so skrg ni kene standby bile2 je nama naik kne g offshore.. aritu tup2 nama naik arini, esoknya kne medical check up, pastu last week terus HR anta nama utk Bosiet-Opito.. aku dh cuak xde prepare mental fizikal nk ngadap training cmni..

nak tak nak nama dh naik kne g jgk la... dh la demam selsema..sobss..

entry ni saje dibuat kononnya nk bg gambaran BOSIET wat first timer mcm aku ni.. mana tau ade dok gugel2 psl bosiet jadah ape kene wat mase training,. susah ke tak sume mesti kome yg xpenah pegi nk tau kan...

training amik masa 3 hari.. dari pagi smpai petang... module first day tu senang sbb xde terjun2 dlm air.. cume blaja basic fire fighting je.. dia ajar cmne nk gune fire extinguisher (type: powder, CO2), fight gune fire blanket, pastu cara nk escape dlm smoke.. module ade teori (pagi), pastu practical di petang hari..

2nd day kne bwk baju nk salin sbb aritu ade module sea survival.. pagi tu kt kelas je blaja psl CPR, teori n practical.. pastu tghari dh kene salin baju.. first die ajar cara nk board ke dlm lifeboat=TEMPSC.. escape menggunakan life boat adelah option utama kalu blaku kecemasan sbbnya ia motor driven pastu laju ler kan.. so lps PAPA alarm berbunyi, sorg2 mcm anak kambing beratur masuk TEMPSC.. bapak la panas dlm tu dh la kecik duduk berhimpit ramai2.. bile boat launch atas air tergoyang2 dh mula la masing2 senyap.. pergh xleh bayang kne dok dlm tu masa nk escape sbb mmg totally enclosed boat.. life boat ni cume bwk ke safe area je.. bile tggu SAR team tu leh bukak la tingkap sume. motor tu bleh operate within 24hours...  bleh la memancing sbb depa mmg sedia joran dlm lifeboat (no kiddiing,,utk ilang stress katenye)..  
practice CPR.. sape ntah amik gmbo ni.. mamat oz tepi aku tu baik..
sea survival practice... first2 je die suh terjun dlm air.. ade 2 tempat terjun 1m ngn 3m je.. so kami sepakat mntak 1m je.. lgpon ikut teori kalu nk escape jump to the sea mmg kne cr deck plg rendah skali.. tu pon kalu sempat lari.. kalu tak sempat mau terjun je la dr LQ kan.. lps terjun die ajar cara nk berenang, bkumpul ramai n wat formation.. cara nk attract attention SAR secara berjemaah.. cara nk conserve energy dlm badan supaya xcepat sejuk dlm air.. overall hari kedua ok la sbb xde selam menyelam...

3rd day dr pagi aku dh bdebar2 dap dupp... arini undergo Helicopter Underwater Escape Training (HUET).. teori sejam setengah je xsilap.. pastu terus salin baju utk practical dlm air.. nama pon underwater escape maka kene la paham.. depa akan turunkan heli underwater pastu kte kne escape.. ade 6 kali ujian escape underwater.. ade gune EBS, ade bertingkap ade x, ade kene tahan nafas (without EBS), ade 2x capsize (180deg).. adoii.. mmg certain ujian tu terbatuk2 sbb air masuk idung...

ari first n second mmg asik merenung heli sbb cuak..

akhirnya, bile abes je lepas sume tu rase lega teramat.. sonok pon ade jupe team opito 5 yg best2 sume.. background masing2 lain2 so dlm masa 3 hari tu sume cite experience masing2 kt laut.. ade yg mamat kapal tu speaking kedah kelako giler.. pas amik2 gmbo sume bwk haluan masing2.. kot2 la tjupe kt laut satu hari nnt leh la say hi kan.. hehehe..

ni gmbo2 yg dorg capture masa training.. yg dlm heli tu team aku je dpt bgambo.. special sbb ade ladies comel 2 org.. team lain lelaki belaka,, ehehe..
attention ditching2



kami yg di capsize..
lps escape dr heli kne masuk life raft.. kami lulus ujian!
team aku kecuali ade sorg mamat indonesian ni xde dh blk. SMILE! :-)
gaya bebas










Monday, April 14

Throwback Wedding Yong & Syahrul

Posted by nolly at 3:39 PM 0 comments
feeling2 nk kerja kawen lg thn ni.. hehehe..
byk benda nk kene pikir, plan n prepare.. bile pk2 byk rase letih n malass nk start..
tp bile dh start sket2 rase seronok plak.. 6 bulan lg.. tik tokk.. :-)

gambo2 lama masa kawen yong ngan syarul thn lps...

majlis belah adik ipar.. 

2 pasang mempelai..

family guwe yg serba kaler2..


pelamin dh meriah. kami lg meriah..

 

nolli.cious Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei